út06272017

Font Size

Menu Style

Cpanel
Back Jste zde: Domů Aktuality Zpravodajství OTEVŘENÝ DOPIS - Jeho Svatost ekumenický patriarcha konstantinopolský Bartoloměj, Jeho Svatost patriarcha moskevský a vší Rusi Cyril

Ή Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Святейший Патриарх Московский и Всея Руси Кирилл ОТКРЫТОЕ ПИСЬМО

ČESKOMORAVSKÝ SLOVANSKÝ SVAZ, o. s.
se sídlem 274 01 Slaný, Vikova 473

Praha, 8. května 2013

Jeho Svatost
ekumenický patriarcha konstantinopolský
Bartoloměj

Jeho Svatost
patriarcha moskevský a vší Rusi
Cyril

OTEVŘENÝ DOPIS

Vaše Svatosti, slovanské hnutí včetně vlasteneckých organizací považuje za jeden z nejvýznamnějších svátků všech Slovanů 24. květen jako Den slovanského písemnictví a Den památky sv. Cyrila a Metoděje. Oslavy se pravidelně konají v městě Mikulčice na východě České republiky na místě Velké Moravy, kde oba svatí a apoštolům rovní bratři působili a kde se zřejmě nachází místo posledního odpočinku sv. Metoděje.

V letošním roce jsou tyto oslavy spojené s 1150. výročím příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Bohužel tyto tak významné oslavy pro všechny slovanské národy a slovanské pravoslaví jsou bolestně poznamenány spiknutím proti vladykovi Kryštofovi v naší Pravoslavné církvi českých zemí a Slovenska.

Spiklenci převzali moc v místní Pravoslavné církvi poté, kdy intrikami a lživými obviněními přinutili vladyku Kryštofa k rezignaci na všechny funkce. Jejich argumenty se sice již prokázaly jako falešné, ale spiklenci se snaží vyrábět další důkazy, jen aby se udržely jejich zájmy. Jsme v situaci, kdy bylo porušeno právo České republiky a možná také právo církevní. Jsme v situaci, kdy je současným vedením Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku ignorováno volání věřících po spravedlnosti. Proto Českomoravský slovanský svaz a jeho partneři nepovažují za vhodné se zúčastnit oslav 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a oznamují to veřejnosti. Naše účast na oslavách by mohla být považována za podporu spiklenců, což je pro naše slovanské hnutí nepřijatelné.

V upřímné a srdečné úctě Vás zdraví

doc. Ing. Vojtěch Merunka, Ph.D.
český zástupce
mezinárodní sdružení